ISO 9001 kalite belgesi  güvencesi ile su deposu temizliği yapılmalıdır. İçme ve kullanma suyu depoları temizliğinde gıda tüzüğüne uygundur. İçme suyu deposu teknik şartnamesine de mutlaka sahip olmalıdır. Böylelikle gönül rahatlığı ile deponuzun temizliğini yaptırabilirsiniz.

Su deposuna girerken mutlaka çizme ve eldiven ile girilmelidir. Böylelikle elektrik kaçağı gibi sorunlardan korunabilirsiniz.

Hiçbir şekilde çamaşır suyu veya deterjan ile temizlenmemelidir. Kapalı alanda çalışma durumundan dolayı çalışanlar zarar görebilir. TSE “Sodyum Hipoklorit’in kapalı mekanlarda kullanılmaması gerektiğini” açıklamış. Su deposu temizlik şartnamesine uygun, insan sağlığına herhangi bir zararı olmayan, dezenfekte sağlayan ayrıca resmi belgesi su deposu temizlik malzemeleri kullanılmalıdır.

Su Deposu Temizlik Ve Dezenfekte Teknik Şartnamesi

1) Su deposunun temizlenmesi için, müşteri randevu aldıktan sonra bina girişindeki ve depo girişindeki su vanasını kapatır ve depodaki suyu kullandırarak ve bitirdikten sonra hidroforunu kapatır.

2) Temizlik ekiplerİ su deposuna girmeden önce; Elektrikle çalışan ekipmanlarını topraklı prize kaçak akım rölesine takar, enerjiyi kaçak akım rölesinden alır. İşlemler sırasında kullanılacak elektrik ve su; binanın tesisatından temin edilir.

3) Su deposunun havalandırması ve aydınlatması sağlanır.

4) Su tahliyesi için kullanılacak özel pompalar, su deposuna ip bağlanarak indirilir ve su tahliyesi yapılır. Su deposundan çıkan kirli sular, hortumlar vasıtası ile yoldaki rogara verilir.

5) Ekipler su deposuna inmeden önce kaskını, gözlüğünü, maskesini, emniyet, kemerini, çizme ve eldivenini ve diğer kişisel koruyucu donanımlarını takar, merdiven ile su deposuna iner.

6) Su deposu yüzeyleri 150 bar basınçlı yıkama makinesi ile yıkanır, pas, mangan, kireç, yosun ve teressubatlar mekanik temizlik yapılarak giderilir. Dipteki kirli su tahliye edilir.

7) Mekanik temizlik sonrası su deposunun yüzeylerine; su depolarında ve kapalı mekanlarda kullanmaya uygun, gıda üretim tesislerinin dezenfektesi için kullanılan özel temizlik maddesi yumuşak fırçalarla sürülür. Bir müddet bekletilir. Kimyasalın etkisi ile çözülen pas, mangan, kireç ve zararlı bakterileri çözer ve dezenfekte eder. Su deposu yüzeyleri bu işlemden sonra su jeti ve yumuşak fırça yardımı ile yıkanır. Kirli sular tahliye edilerek depo hijyenik duruma getirilir.

8) Su deposunun hijyenik temizliği ve dezenfektesi bitince su deposu yüzeylerinde kum dökülmesi korozyon ve yüzey çatlakları kontrol edilir. Suyun berraklık, tortu, renk ve koku, parametreleri incelenir. pH ve Klor ölçümleri yapılır; bir bilgilendirme formu hazırlanarak yöneticilere sunulur.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir