Su deposu temizlik ve dezenfekte işlemlerinin periyodik olarak yaptırmak; su yoluyla bulaşabilen tifo, dizanteri, tifüs, kolera, hepatit gibi mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıklar ile mücadele etmemizi sağlamış olur. Temizleme işlemlerinin depo kulanım durumuna göre içme ya da kullanma suyunda senede en az 6 ayda bir olmak üzere düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir. Su deposu dezenfekte malzemeleri ile yapılan temizleme işlemi çok büyük rakamlarla yapılmamasına rağmen temizliğe önem verilmemiş olan depolar zamanla deponun hasara uğraması sonucunda daha büyük mali zararlarda verebileceğini sizlere hatırlatmak isteriz.

Su deposu dezenfekte işlemlerinde kullanılan kimyasalların sağlık bakanlığı onaylı çevre ve su kirlenmesini önleyici dezenfektanlar olması gerekmektedir.  Depo temizleme kimyasalı olan softamin D03 ve su deposu dezenfektan ilacı berilon sanite sık kullanılan kimyasallardandır. Softamin D-03 depo dezenfeksiyon kimyasalı klor bazlı değil ozan bazlıdır. Depolarda yosun, mantar, küf önleyici olarak işlev görür.   Depo temizliğinde kullanılacak olan diğer kimyasalların sağlığa zararlı olmadığına dair analiz raporları mutlaka görülmelidir.

Su Deposu Temizliği Nasıl Yapılır?

  1. Hizmet alacak olan tüketiciden, temizleme işlemine başlanmadan önce depo içerisinde ki suyun minimuma düşmüş olacak şekilde kullanılması istenir.
  2. Temizlik ekibi tek kullanımlık olan hijyen koşullarına uygun olarak galoş, çizme, bone ve kendi hijyenik elbiselerini giyerler.
  3. Depo içinde gerekli aydınlatma sağlanır.
  4. Depo içerisinde güvenlik ile ilgili önlemler alınır.
  5. Depoda kalan su özel su pompası yolu ile tahliye edilir.
  6. Deponun tüm yüzeyi basınçlı kompresör ile dezenfekte ilacı olan berilon sanite ile temizlenir.
  7. İlaçlama işlemi sonrası basınçlı su ile deponun tüm yüzeyinde durulama işlemi yapılır.
  8. İşlem bitiminde deponuzun Ph oranı ölçülerek, hazırlanmış teknik bir rapor ile birlikte deponuzun birkaç saat içinde hijyenik bir şekilde teslim edilmesi sağlanır.

Bütün bu işlemlerin güvenli ve titiz bir şekilde yapılabilmesi için; su deposu temizlik ve dezenfeksiyon işlemini sağlayacak olan firmanın araştırılarak belirlenmesi gerekmektedir. Bütün bu işlemler donanımlı kişiler tarafından doğru bir şekilde yapılmadığında oluşabilecek çatlak veya sızıntılar korozyon yaparak binalara zarar vermeye sebep olabilir.

 

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir