Su deposu temizliği neden önemlidir?
Su depoları temizlenmediğin de içerisinde birçok mikroorganizma barındırır. Temizliği düzgün yapılmayan ya da hiç yapılmayan su depoları insan sağlığı için her zaman tehlike oluşturmaktadır.
Dünya sağlık örgütleri tarafından yapılan araştırmaya göre kirli sudan dolayı yaşanan ölümler alkol ve sigaradan sonra 6. Sırada yer alır. Su depolarının durumları ne olursa olsun sağlık açısından düşünüldüğünde mutlaka belirli periyodlarla temizlik mutlaka yapılmalıdır. Su depolarında duran soyun temizlenmemesi insan sağlığı açısından birçok kötü sonuç doğurabilir. Örmek verecek olursa çoğu kişi içme suyunu evlerinde kullanmaz ve hazır su alır. Ancak diğer ihtiyaçlar banyo, diş fırçalama, temizlik gibi suyla temas olduğu sürece mikropların bize bulaşması söz konusudur.
Su temizliği yaptırmak zorunlu mudur?
Su deposu temizliği ve dezenfektesini yaptırmak bakanlık tarafından açıklanan 2007/67 su deposu yönetmeliğinde yayınladığı üzere her kurum ve kuruluşun su deposu temizliğinin belirli periyodlarla yaptırması zorunludur.
Su deposu yönetmeliğini kısaca incelemek gerekirse Su deposu teknik şartnamesinde yazan maddeleri şu şekilde sıralayabiliriz. (alıntı)
1-Bina ve Konutlarda su deposu temizliğini yapmamış olanlar hemen, yaptıracak olanlar ise 3 ayda bir aralıklarla binaların su deposu temizliğini ve defektasyonunu yaptırmak zorundadırlar.
2-Suyun depodan kullanımı kesinti olmadığı durumlarda da mutlaka yapılmalıdır
3-Mahalle aralarında bulunan kuyu, tanker, bidon gibi yerlerden su temini asla yapılmamalıdır. Bu tür yerlerden temin edilen su insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli olabilir.
Su deposu yönetmeliğinde de belirttiği gibi kanuni denetlemelerde sorun yaşamamak adına su deposu temizliğini uygun aralıklarla yaptırmak zorunludur.
Su deposu temizliği hangi aralıklarla yapılmalıdır?
Su deposu temizliği su kesintisinin uzun sürdüğü durumlarda 3 ayda bir yaptırılmalıdır. Kesintinin az olduğu veya olmadığı zamanlarda ise 6 ayda bir yaptırılmalıdır.
Su deposu temizliği nasıl yaptırılmalıdır?
Su deposu temizliği yaptırılmadan önce bu temizliğin halk sağlığı il müdürlüğü tarafından verilen ‘biyosidal ürün uygulama izin belgesi olan kişi ve kurumlara yaptırılması gereklidir. Su deposu temizliği yapan firmanın sağladığı iş güvenliği, iş sağlığı mesken ve kişi sağlığı yüklenici firma tarafından sağlanmalıdır. Temizlik esnasında oluşabilecek aksaklıklar tamamen firmaya aittir. Kısaca bahsetmek gerekirse su deposu temizliği yaparken su deposundaki su tamamen boşaltılmalıdır. Ardından deponun içerisinde oluşan yosunlu, pis tortu maddeleri uygun temizlik maddeleriyle temizlenir. Ardından durulama işlemine geçilir burada oluşan sıvı atıklar kanalizasyona aktarılmalıdır. Temizlenen depoya temiz su konulur ve yüklenici firma suyun temizliğini ve sertlik oranını ölçer. Su deposu temizliği de böylece tamamlanmış olur.