Su insanlar için ne kadar gerekli ise suyun temizliği de insan sağlığı açısından o kadar önemlidir. Suyun temizlenmesi kişiye ulaşmadan önce mutlaka başlatılmalıdır. Bunun içinde su depolarının hijyeni ve temizliği çok önemlidir. Binaların su depolarının temizliği ve dezenfektasyonu insan sağlığı ve bina temizliği açısından ayrıca önem arz eden bir durumdur. Bundan dolayı insan sağlığı ve çevre sağlığı açısından su depolarının temizliği yılda en az 2 defa temizlenmelidir.
Su Deposu Temizliği İçin Firmaların Seçimi
Su deposu temizliği ve dezenfektasyonu için firma seçimleri belli başlı kriterlere göre yapılmalıdır. Bunlardan en önemlisi halk sağlığı il müdürlüğü tarafından biyosidal ürün izin belgesinin tercih edilecek firmada bulunması gereklidir. Bunun yanı sıra firma seçiminde nasıl temizlik yapıldığı hangi aletler kullanıldığı incelenmelidir. Su deposu çok zahmetli ve profesyonel bir işçilik gerektirir. Bunun içinde bu temizliği yapan firmanın bu temizlik hakkında konusunda uzman kadrosu olmalı ve su deposu temizliği mevzuata hakim olmalıdır. Firma bu yönetmelikte belirttiği belirli başlı kriterleri yerine getirmedikçe yapılan iş bir yandan eksik kalacaktır. Temizlik yapacak firma su deposu kapasite hesabına göre fiyat belirlemelidir. Bu belirlenen fiyatlarda piyasa şartlarında olup olmadığı da mutlaka kontrol edilmelidir.
Su Deposu Temizliği Nasıl Yapılır?
Su deposu temizliği yapılmadan önce gerekli analizleri yapar ve temizlik için önce randevu verir. Ardından su hidrofor seviyesine kadar kullandırılır. Temizlikten önce su deposu havalandırma işlemi yapılır. Su deposuna firma çalışanları galoş, bone ve lastik çizme giyerek hijyene uygun bir şekilde su deposuna inerler. Kalan suyu tamamen boşaltılır. Su deposunun yüzeyinde kalan kum,çakıl,çamur gibi kirli maddeler yüzeyden arındırılarak 150 bar basınçlı suyla temizlenir. Su deposu fayanslıysa uygun temizlik maddesi kullanılarak dezenfektasyon işlemi yapılır. Eğer betonarme su deposu temizliği yapılacaksa bu malzemeye uygun biyosidal denilen temizlik maddeleri uygulanır. Ardından durulama işlemine geçilir. Depodaki kirli su tamamen boşaltılır depo iyice temizlendikten sonra temiz suya uygun miktarda sodyum hipoklorit maddesi eklenir. Temizlik yapıldıktan sonra bu işi yapan firma mutlaka yaptığı temizlik hakkında detaylı açıklama hazırlayarak temizliği yaptıran kişilere sunması gerekmektedir.