Su deposu içme veya kullanma sularının evimize veya diğer kullanım alanlarına ulaşmadan önce muhafaza edildiği yerlerdir. Bazı yerlerde sadece su kesintisi yaşandığında bu depodaki suyun kullanıldığı ile karşılaşsak da doğru olan depodaki suyun her aman devir daim yapmasıdır. Böylece su depoda uzun süre beklemek yerine devamlı yenilenir. Peki, bir su deposu nasıl olmalıdır? Bir su deposunun bulundurması gereken bazı önemli noktalar şöyle sıralanabilir:

  • İlk olarak kullanım amacına göre su deposunun hacminin ne kadar olması gerektiği belirlenmelidir.
  • Su deposu nerede konumlandırılacaksa (bodrum, sığınak, bahçe, teras vb) o yerin ebatları belirlenmelidir. Ayrıca yatay veya dikey olacağına karar verilmelidir.
  • Su deposu için kullanılacak malzemenin sağlığa uygun, içme suyuna karışmayan, korozyona karşı dayanıklı ve kolay dezenfekte edilebilir olması gerekir.
  • İçme suyu depolarında genellikle polietilen depoların kullanılması tavsiye konusu olmaktadır. Ancak beton, çelik, polyester gibi farklı malzemelerden üretilmiş ve farklı büyüklüklerde su depoları bulunmaktadır. Tercih edilen herhangi bir su deposu kullanılabilir.
  • Su deposunun belirlenen aralıklarda dezenfeksiyonu yaptırılmalıdır. Aksi takdirde içme suyu içerisinde bakteri oluşumu meydana gelebilir.
  • Su deposunun kapağının temizlik işlemi haricinde devamlı kapalı tutulması gereklidir. Böylece dışarıdan böcek, bakteri, kimyasal vb. herhangi bir tehdidin deponun içerisine girmesi engellenmelidir.

Su Deposunun Bağlanması ve Çalışması nasıl Olur?

Su deposu Nasıl bağlanır? Su deposunun bağlanması için su deposu, hidrofor, gerekli uzunluk ve sayıda borular, vanalar, çek valf ve elektriksel yapı gibi pek çok parçanın su deposunun çalışma prensibine uygun şekilde birbirleriyle bağlantılaşması ile kurulur. Su deposu bağlanırken kullanılan hidrofor suyun basınçla yukarı pompalanmasını sağlayan parçadır. Depodan suyun gelip gelmemesini hidroforun elektriğini açıp kapatarak sağlarsınız. Elektrik olmadan suyun basınçla yukarı pompalanması gerçekleşmez. Bazı kişiler hidroforun bu özelliğinden faydalanarak su kesintisinden bir daha ki su kesintisine kullanmak amacı ile su depoları bulundururlar ve su kesintisi sona erdiğinde hidroforun sigortasını indirerek çalışmasını durdururlar.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir