Binalarda bulunan su depoları su kesintisi probleminde bizlere ihtiyacımızı karşılarlar. Bundan dolayı su depolarının temizliği insan sağlığı açısından çok büyük önem araz eder. Binaların genel bakım ve onarımı adı altında en önemli bölümlerden bir tanesi hiç kuşkusuz su deposu temizliği ve dezenfektasyonudur. Çünkü su insanın olmazsa olması ihtiyacıdır. Suda yaşanacak kirlilik hem binanın hem de ailelerin hastalıklara yakalanması sebebiyet verebilir. Ayrıca suda kirlilik var ise suda bulunan mikroorganizmalar ve bakteriler su temas etse bile bizlere hastalıklara sebebiyet verebilir. Bundan dolayı su deposunun temizliği belirli periyodlarla mutlaka yapılmalıdır.
Su deposu temizliğinde firma seçimi
Su deposu temizliği yapılmadan önce mutlaka bu işin belgesine sahip uzman bir ekiple anlaşılması gerekir. Depo temizliği çok zahmetli ve profesyonellik isteyen bir iş olacağı için su deposu temizliği ve dezenfektasyonu konusunda firma seçiminde çok titiz davranılmalıdır. Su deposu temizliği yapacak firmanın halk sağlığı ve il müdürlüğü tarafından verilen’ Biyosidal ürün izin belgesi’ mutlaka bulunması gerekir.
Su deposu temizliği nasıl yapılır?
Su deposu temizliği ve dezenfektasyonu yapılmadan önce firma depoyu inceler ve gerekli analizleri yapar. Depoyu temizlemek için randevu verilir. Randevu verilmeden önce depodaki su hidrofor seviyesine kadar kullandırılır. Ekipler gelmeden önce su deposunun havalandırma işlemi yapılır. Ekipler temizli günü geldiğinde uygun kıyafetleri giyerler. Galoş, kafaya bone giyilir ve plastik uygun çizmeler ve temizlik kıyafetleri tercih edilir. Su deposunun içine temizlik görevlisi merdiven ip yardımıyla iner ve deponun içerisinde biriken çamur, çakıl vs maddeleri uygun kimyasallar kullanarak arındırma işlemi yapılır.150 bar basınçlı tazyikli suyla güzelce kaba temizliği yapılır. Kirli su pompasıyla depodan tahliye edilir. Ardından yüzeye uygun olarak temizlik maddeleri kullanılır güzelce ovularak yüzey kirliliği giderilir. Ardından durulama işlemi yapılır temizlik yapılan su kanalizasyonlara boşaltılır.
Temizlik yapıldıktan sonra firma yetkilileri yapılan işlerle ilgili rapor düzenler ve bina yetkililerine verirler. Ayrıca temizlik firması su deposunda eksiklik ve aksaklıklarla ilgili rapor düzenler bu eksikliklerin mutlaka giderilmesi gereklidir.
Su deposu temizliği yönetmeliğine göre su deposu temizliği yılda en 2 defa yapılması zorunludur.