Su deposu dezenfekte malzemeleri özel üretilmiş temizleyiciler olmakla birlikte dikkatli ve profesyonel temizlik yapma yetkisi olan kişiler tarafından uygulanmalıdır. Çünkü içerdikleri kimyevi etki mutlaka iyi durulama ile tamamen depo içinden ayrıştırılmalıdır. Aksi taktirde insan sağlığına etki edebilecek geçici ya da kalıcı sorunların oluşmasına neden olabilmektedir. Su deposu temizliği ilacı olarak da bilinen bu ilaçlar içeriğinde çeşitli kimyasallar bulundurması yanı sıra şeffaf ve berrak renkte olduğu için temizlikten sonra su deposunun herhangi bir bölgesinde kalmadığından emin olmak için mutlak temizlik sonrası durulama işlemine tabi tutulmalıdır. Ancak bu yöntemle yapılan işlemlerin insan sağlığını etkileyici bir çözelti bırakmadığından emin olunabilir. Ayrıca yapılan su içerik testleri ile suyun kimyasal içeriği de incelenerek %100 emin olmak mümkündür.
Depolara göre temizlik çeşitleri
Su depoları 3 farklı yapıda üretilmektedir. Beton su deposu plastik su deposu ve metal su depoları olmak üzere farklı ihtiyaçlar için üretilen farklı su depoları bulunmaktadır. Fakat ev tipi kullanım için beton su depoları ve plastik su depoları daha uygun görülürken metal su depolar daha çok sanayi tipi kullanım ihtiyaçları olan noktalar için tavsiye edilmektedir. Farklı su depolarının ihtiyaçları olan farklı temizlik malzemeleri sebebi ile temizliğin profesyonel yaklaşım ile temizlenmesi büyük önem göstermektedir. Kimyevi temizleyiciler metal su depolarında istenmeyen sonuçların oluşmasına neden olabilirken metal su deposu için üretilen temizleyiciler de benzer bir durumla plastik su depoları için olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Su deposu temizliğinde kullanılan temizleyiciler fırça yardımı ile mutlaka yüzeye işletilmelidir. Aksi taktirde doldur boşalt şeklinde yapılan temizlik işlemleri bir sonuç vermeyecek ve depolarda istenilen temizliğin sağlanması mümkün olmayacaktır.
Su deposu temizliği ne zaman yapılmalıdır?
Su deposu temizliği nasıl yapılır? Sorusundan daha önemlisi aslında depo temizliğinin ne sıklıkla ve ne zaman yapılması gerekliliğidir. Zira periyodik olmayan bakımlar depoların dezenfekte edilmesi için yeterlilik göstermeyecektir. Deponun yapısı ve suyun kalitesi göz önünde bulundurulmak koşulu ile minimum 6 ay da bir kez temizlik yapılmalıdır.