Su depoları her alanda kullanıldığı için temizliği de son derece önemlidir. Üstelik bireylerin içme suları bu tarz depolarda muhafaza edildiği için hem bireyler hem de firmalar tarafından depoların temizliğine daha fazla önem gösterilmektedir. Su deposu teknik şartnamesi de depoların yıllık olarak düzenli şekilde temizlenmeleri gerektiğinin altını çizmektedir. Su depoları belirtilen süreler içerisinde temizlenmediği sürece, suyun depolar içerisinde sürekli beklemesinden dolayı tatlarında ve kokularında belirli değişiklikler meydana gelebilmekte ve bakteri üremesi artabilmektedir. Aynı zamanda temizlenmeyen depoların ömrü de kısalmakta, kısa sürede depolar yıpranmakta ve firmalara daha büyük problemler çıkarmaktadır.
Temiz Ve Steril Ürünlerin Kullanılması Önemli
Su deposu nasıl temizlenir sorusunun en önemli cevabı steril olunması gerektiğidir. Depo temizliği yapan bireylerden, temizlikte kullanılan malzemelerin hepsinin steril olmasında ve çok fazla kimyasal içermemesinde fayda bulunmaktadır. Eğer depo temizlenirken çamaşır suyu kullanıldıysa deponun iyice arındırılması ve temizlenmesine önem verilmektedir. Depo temizlenmeden önce içerisindeki tüm su dışarı çıkarılmaktadır. Daha sonrasında ise deponun tam anlamı ile temizlenmesi adına steril ve hijyenik ürünlerle temizliğe başlanmaktadır. Temizlik esnasında bireylerin üstlerinde kullandıkları kıyafetlerde steril olmak zorundadır. Depoların temizlenme süreleri ise deponun büyüklüğüne ve hacmine göre değişebilmektedir. Su deposu temizlendikten sonra iyice bekletilmeden ve bir süre kurutulmadan hemen içerisine su aktarımı yapılmamaktadır.
Depo Yapısına Göre Havalandırılması Şart
Su deposu yönetmeliği gereğince, her deponun temizlenme şekli, depo özelliklerine ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Depo eğer beton ya da polimer yapıdaki ürünlerden üretilmişse, temizlik ürünlerinde çok fazla kimyasal barındıran ürünlerden kaçınılmaktadır. Bu tarz ürünler depo yapısından daha zor çıktığı için, içme sularına karışma ihtimaline karşın kimyasal ürünler kullanılmasından kaçınılmaktadır. Bunun yanında ise deponun ömrünün uzatılması amacıyla dezenfekte edici ancak kötü kimyasallar içermeyen ürünlerin kullanılmasında fayda bulunmaktadır. Depo temizliği esnasında büyük hortumlarla sular basınçlı borular aracılığı ile depo yüzeyine yansıtılmaktadır. Bu sayede hem kimyasal kullanılmamakta hem de depo içerisinde barınan mikropların yok edilmesine çözüm bulunmaktadır. Depo temizliği sağlanırken suyun durmasından kaynaklanan kireç ve bakterilerin yok edilmesi temel şart olarak alınmaktadır.