Su; mikrop ve bakterilerin en sevdiği ortamların başında gelir. Bunun için düzenli olarak su deponuzdan örnek almalı, yılda bir kere su deponuzu temizletmeniz gerekmektedir. Aldığınız örnekler sonucuna göre deponuzu, 1 yıldan daha kısa sürede temizletmek durumunda kalabilirsiniz. Sıcak iklimde yaşıyorsanız bu temizliklerin arası daha kısa olabilir ve yaz aylarında daha çok dikkat edilmesi gerekir. Su deposu temizliği standartlara uygun ve düzenli şekilde yapılmadığı takdirde içme amaçlı kullanılmasa bile hastalık ve salgınlara sebebiyet verebilirsiniz. Uzun zaman depoda kullanılmadan bekleyen su, dibe oturan çökeltiler yüzünden kullanılmaz hale gelir. Depoda ki suyun sürekli dolaşım halinde olması gerekir. Bu gibi durumlarda suda; tifo, dizanteri gibi hastalıkları barındırmış olabilirsiniz. İlk temizlik, su deposu montajı yapıldıktan hemen sonra olmalıdır. İnsanların genel kanısı; kullanma suyunun içme suyu kadar temiz olmasına gerek olmamasıdır. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir, hastalıklara davetiye çıkartır. Su depoları: fayans, plastik, beton ve saçtan üretilebilir. Plastik su depolarını, güneş ışığına doğrudan maruz bırakmak riskli bir durumdur. Temizlik gerçekten önemli evet ama su deposu nasıl temizlenir?
Su Deposu Nasıl Temizlenir?
- Depo, dalgıç pompalar yardımıyla tamamen boşaltılmalı, kompresör ile temizlenmeli ve aydınlatılmalıdır.
- Su deposunu temizlemekte görevli kişi, kullan at tulum, bone, çizme ve eldiven gibi sıhhi sağlığa uygun malzemeler kullanılmalıdır.
- Deponun içinde varsa kaba kalıntıları temizlemek gerekir.
- Ardından kimyasal çözeltiler su ile belirlenen oranlarla karıştırılıp temiz fırçalar yardımıyla depo yüzeyine iyice sürülmelidir.
- Kimyasal çözelti uygulamasından sonra bir süre beklenmelidir.
- Deponun içindeki kimyasalları, depodan başarılı bir şekilde tahliye etmek için tazyikli su yardımıyla depo iyice yıkanmalıdır. Bu işlem birkaç tekrar gerektirebilir.
- Depo tekrar yıkandıktan sonra, su doldurulabilir hale gelecektir.
- Depo su ile doldurulur ve içine belirlenen miktarda klor atılır. Klor seviyesi sürekli olarak belirli aralıklar ile kontrol edilmelidir.
- Depo temizliğinde kesinlikle tuz ruhu asidik temizlik ürünleri kullanılmamalıdır. Bu kimyasallar beton depoları aşındırıp, saç depoları delebilir.
Neden Su Depolarını Temizlemeliyiz?
- İnsan sağlığına zararlı ve bulaşıcı olan hastalıklara neden olabilen mikroorganizmaları yok etmek.
- Uzun süre temizlenmeyen depolarda bulunan suların rengi ve kokusu değişecektir. Bu da suyun kirli olduğunu gösterir.
Daha sağlıklı bir yaşam için, su depolarını düzenli olarak temizletmeliyiz.