SU DEPOLARI NEDEN KİRLENİR?

Su depoları günlük hayatımızda biz farkında olmasak da aktif olarak kullandığımız apartman giriş bölümleri arasında yer almaktadır. Şehir şebeke suyunun ilk olarak giriş yaptığı nokta su depolarıdır. Bu depolar şehir şebeke suyunu tesisata sunmadan önce içinde barındırarak olası bir su kesilme durumunda apartman hayatında su ihtiyacının 3 ile 7 gün arasında hissedilmemesini sağlamaktadır. İnsan konforu ve yaşamı için son derece büyük önem taşıyan su depoları dikkat edilmediği durumlarda hastalıklar için başlangıç noktası olabilecektir. Bu yüzden su depolarının mutlaka düzenli olarak temizlik ve bakım işlemlerinden geçmesi gerekmektedir. Su deposu temizliği şirketleri ile anlaşılarak yapılması gereken bu işlemler yetkisi ve bilgisi olmayan personelleri kişilere kesinlikle emanet edilmemelidir.

Su deposu dezenfekte malzemeleri ile aldıkları eğitimler doğrultusunda su depolarının temizliğini yapan şirketler bu temizlik aşamalarının her anı için apartman yöneticilerine raporlarla sunmakla yükümlüdür. Bu raporlar olası bir anormallik durumunda mahkemelerce resmi evrak olarak talep edilmektedir. Su depolarının temizliği kimyasal ve zaman zaman biyolojik ilaçlar kullanılmasından dolayı son derece büyük önem taşımaktadır. Dikkat edilmemesi durumunda su deposu temizliği tam manası ile bir felakete dönüşebilmektedir. Bu yüzden depo temizliği şirketleri görev formu ya da şartname olarak bilinen evrakları düzenlemekle yetkili olmaları ayrıca temizlik bittikten sonra temizliğin başarı ile sonuçlandığını gösteren suyun analiz değerleri içeren forumları düzenlemeye yetkili olmaları büyük önem taşımaktadır. Zira şehir şebeke suyu kullanıma sunulmadan önce mutlaka bu belgeler apartman yöneticilerinin kontrolü ile bir sonraki periyodik bakıma kadar saklanmalıdır.

Su deposu içinde sık rastlanan problemlerin biri yosun problemleri olarak bilinse de su deposu yosun önleyici ilaçlar ile bu problem kısa sürede çözülebilmektedir. Fakat problemlerin çözümü için su deposu temizlik şirketlerinden yardım alınarak bu ilaçlamanın yaptırılması birçok riski ve insan sağlığını etkileyen tehdidi ortadan kaldıracak temizliğin amacına ulaşmasını sağlayacaktır. Son dönemde su deposu temizliği konusunda yaşanan olumlu gelişmeler sonucu su deposu şirketleri oldukça yaygın olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu yüzden periyodik olarak bakım yaptırabileceğiniz birçok şirket çok rahat olarak bulunabilmektedir.

SU DEPOSU TEMİZLİĞİ SONRASI YAPILMASI GEREKENLER

Su deposu temizliği yapan firmalar ve su deposu temizliği talep eden kişilerin yapmakta olduğu yükümlülükler yasal zorunluluklar ile belirlenmiştir. Su deposu temizliği yaptırmak isteyen kişilerin muhakkak su deposu temizliğini bu konuda yetki sahibi olan ve gerekli eğitimleri almış kimyasal ilaç kullanma prosedürleri ne uygun hareket edebilen şirketlerden talep etmesi büyük önem göstermektedir. Su deposu temizliği yönetmelik ve kanunlarına baktığımızda su deposu temizliğinin yapılabilmesi için öncelikle su deposuna ihtiyaç duyulmayan yani hafta içi bir gün seçilmesi büyük önem göstermektedir. Durum tamamen su deposuna olan ihtiyacı azaltıp daha geniş bir zaman diliminde temizliğin daha hijyenik olarak zaman baskısı olmadan yapılabilmesi için  seçildiği göze çarpmaktadır.

Su deposu temizliği yönetmelik ve kanunları gereğince gerekli eğitimleri almış ve su deposu temizliği sonrasında gerekli resmi evrakları düzenleyebilecek şirketler su deposu temizliğinde tercih edilmesi hususu olası bir problem durumunda düzenlenen forumları yasal evrak olarak talep edilebilecek olmasından kaynaklanmaktadır. Yani su deposu temizliği yapan firmalar su deposu temizliği sırasında yaptığı bütün işlemleri form ile kanıtlamalı ve bu formların sonunda su deposu içinde yapılan içilebilir analizlerini yaptırarak su deposu temizliği formu ile birleştirilmelidir. Bu analizler suyun içim kalitesinin normal değerlere döndüğünü göstermektedir. Yani yapılan kimyasal ilaçlama sonrası depo durulanarak artık normal kullanım için hizmet verebilecek standartlara ulaşmalıdır.

Su deposu teknik şartnamesi su deposunun temizlenme evrelerine göre içerikleri barındırmamaktadır. Yani betonarme su deposu metal su deposu ve plastik su deposu temizlik şartnameleri farklılık gösterebilmektedir. Fakat bu farklılıkları sadece temizlik şirketlerine sunulmuş olan yasal kimyasallar doğrultusunda temizliğin önü açılmıştır. Aksi takdirde oluşacak bütün sorumluluklardan apartmanlarda temizliği yaptırmakla görevli olan yöneticiler sorumlu tutulmaktadır. Bu yüzden su deposu mutlaka periyodik olarak 6 ayda bir kez yaptırmayı unutmayınız. Ayrıca su deposunun kirlilik oranları şehir şebeke suyuna bağlı olabilmekle birlikte temizlik ihtiyaçları daha sık ortaya çıkabildiği için haftalık olarak deponun gözle kontrolü tamamen apartman yöneticilerinin sorumluluğunda olan bir konudur.

ESKİ SU DEPOLARI NASIL TEMİZLENMELİDİR

Su deposu temizliği son yıllarda ortaya çıkan olumsuz koşullar sonucu bazı standartlar ile dengelenmiş periyodik bakımlar olarak değerlendirilebilir. Fakat su depoları sürekli olarak şehir şebekelerinde beslendiği için şehir şebekelerinde oluşan anlık kirlilikler su deposunun periyodik olarak bakımlarını söz konusu olacağı 6 aylık dilimlerden çok daha erken kirlenebilmesini ve bu kirliliğin çok daha büyük problemlere yol açabileceğini ortaya koymuştur. Bu yönüyle bakıldığında 2 haftalık yada üç haftalık periyotlar da düzenli olarak apartman yöneticilerinin su depolarının sadece gözle kontrol etmeleri büyük önem taşımaktadır. Eğer söz konusu kontroller gözle yapılmadığı takdirde yani problemin oluştuğu süre içinde önlem alınmadığı takdirde şehir şebeke suyu komple apartman tesisatına ulaşacak ve bu sayede tüm tesisatın temizlenmesi gerekecektir.

Su deposu temizliği yapan firmalar söz konusu temizlik için Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu standartlar  doğrultusunda çalışma yaptığı ve bu standartlar doğrultusunda kimyasal ilaçlar kullanımı  söz konusu olduğu için bu ilaçları kesinlikle bu iş ile ilgili eğitim almış ve yetkilendirilmiş personelin uygulaması gerekmektedir. Su deposu temizliği yönetmelik ve kanunları ile belirlenen standartlarda ve ölçülerde kullanılması gereken kimyasallar yine bu standartlar doğrultusunda durulanarak depodan tamamen uzaklaştırılmalıdır. Aksi takdirde söz konusu ilaçlı su apartman tesisatına ulaşacak ve halk sağlığı için negatif durumların ortaya çıkmasını tetikleyecektir. Ayrıca su depolarının farklı yapılarda olması yani betonarme plastik ya da metal gövdelere sahip olması su deposu temizliği açısından farklılık göstermesi de kullanılan ilaçlar farklılık gösterebilmektedir.

Su deposu  teknik şartnamesi gereğince yapılan bütün temizlik adımları belgelendirilecek ayrıca temizlik bitişinden sonra su deposundaki su tesisata verilmeden önce mutlaka Biyolojik ve kimyasal analizlerden geçirilmiş olmalıdır. Bu analiz sonuçlarının içilebilir değerlerde olduğunu gösteren forumlarını apartman yöneticilerine teslim edilmiş olması gerekmektedir. Zira bu formlar oluşacak problemlerde yasal dayanak görevi görmektedir. Bu forumların ibraz edilememesi durumunda ciddi sonuçların ortaya çıkacağı unutulmamalıdır. Ayrıca söz konusu forumlar bir sonraki değişim gününe kadar yani bir sonraki temizlik gününe kadar mutlaka saklanmalıdır.

GIDA TÜZÜĞÜNE UYGUN BELGELER İLE SU DEPOSU TEMİZLİĞİ

ISO 9001 kalite belgesi  güvencesi ile su deposu temizliği yapılmalıdır. İçme ve kullanma suyu depoları temizliğinde gıda tüzüğüne uygundur. İçme suyu deposu teknik şartnamesine de mutlaka sahip olmalıdır. Böylelikle gönül rahatlığı ile deponuzun temizliğini yaptırabilirsiniz.

Su deposuna girerken mutlaka çizme ve eldiven ile girilmelidir. Böylelikle elektrik kaçağı gibi sorunlardan korunabilirsiniz.

Hiçbir şekilde çamaşır suyu veya deterjan ile temizlenmemelidir. Kapalı alanda çalışma durumundan dolayı çalışanlar zarar görebilir. TSE “Sodyum Hipoklorit’in kapalı mekanlarda kullanılmaması gerektiğini” açıklamış. Su deposu temizlik şartnamesine uygun, insan sağlığına herhangi bir zararı olmayan, dezenfekte sağlayan ayrıca resmi belgesi su deposu temizlik malzemeleri kullanılmalıdır.

 

Su Deposu Temizlik Ve Dezenfekte Teknik Şartnamesi

1) Su deposunun temizlenmesi için, müşteri randevu aldıktan sonra bina girişindeki ve depo girişindeki su vanasını kapatır ve depodaki suyu kullandırarak ve bitirdikten sonra hidroforunu kapatır.

2) Temizlik ekiplerİ su deposuna girmeden önce; Elektrikle çalışan ekipmanlarını topraklı prize kaçak akım rölesine takar, enerjiyi kaçak akım rölesinden alır. İşlemler sırasında kullanılacak elektrik ve su; binanın tesisatından temin edilir.

3) Su deposunun havalandırması ve aydınlatması sağlanır.

4) Su tahliyesi için kullanılacak özel pompalar, su deposuna ip bağlanarak indirilir ve su tahliyesi yapılır. Su deposundan çıkan kirli sular, hortumlar vasıtası ile yoldaki rogara verilir.

5) Ekipler su deposuna inmeden önce kaskını, gözlüğünü, maskesini, emniyet, kemerini, çizme ve eldivenini ve diğer kişisel koruyucu donanımlarını takar, merdiven ile su deposuna iner.

6) Su deposu yüzeyleri 150 bar basınçlı yıkama makinesi ile yıkanır, pas, mangan, kireç, yosun ve teressubatlar mekanik temizlik yapılarak giderilir. Dipteki kirli su tahliye edilir.

7) Mekanik temizlik sonrası su deposunun yüzeylerine; su depolarında ve kapalı mekanlarda kullanmaya uygun, gıda üretim tesislerinin dezenfektesi için kullanılan özel temizlik maddesi yumuşak fırçalarla sürülür. Bir müddet bekletilir. Kimyasalın etkisi ile çözülen pas, mangan, kireç ve zararlı bakterileri çözer ve dezenfekte eder. Su deposu yüzeyleri bu işlemden sonra su jeti ve yumuşak fırça yardımı ile yıkanır. Kirli sular tahliye edilerek depo hijyenik duruma getirilir.

8) Su deposunun hijyenik temizliği ve dezenfektesi bitince su deposu yüzeylerinde kum dökülmesi korozyon ve yüzey çatlakları kontrol edilir. Suyun berraklık, tortu, renk ve koku, parametreleri incelenir. pH ve Klor ölçümleri yapılır; bir bilgilendirme formu hazırlanarak yöneticilere sunulur.

SAĞLIK BAKANLIĞI SU DEPOSU TEMİZLİĞİ GENELGESİ

Sağlık Bakanlığı düzenli olarak yayınladığı genelgelerle içme suyundaki Klor miktarı ne olmalı? sorusunu yanıtlamakta. Bu Klor miktarı şehir şebekesinde yapılan analizler sonucunda ortaya çıkmakta olup tamamen coğrafi koşullar ve şehir şebekesinin altyapı olanakları ile değişiklik gösterebilmektedir. Bu yönüyle su deposu sahibi olan kişilerin suda klor ayarlanmaması sonucu sıkça yosunlaşma şikayeti  bildirdiği ve bu problemlere karşı kendi başına önlemler almaya çalıştığı biliniyor. Fakat su deposunda yapılacak her işlem halk sağlığını yakından ilgilendirdiği için su temizleme operasyonları mutlaka Profesyoneller tarafından yapılmalı. Bu yüzden su deposu müdahaleleri konusunda adım atmadan önce bu uyarıları dikkate almanız oluşabilecek yasal sorunlarla karşılaşmamak için büyük önem taşıyor.

Su temizleme kimyasalları konusunda Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelge ile Bu hakkı sadece su deposu temizliği şirketlerine verilmiş durumda. Yani bu kimyasalların kullanımı ve daha sonra temizlenebilmesi için yetkili olan ve eğitim almış personellerin olduğu temizlik şirketleri ile iletişim kurmak büyük önem taşıyor. Çünkü su bulaşıcı hastalıkların yayılabilmesi için bir Merkez görevi görüyor. Bu yönüyle su deposunda oluşacak olan hatalı bir kimyasal kullanımı çok kısa süre içerisinde su deposunu kullanan herkesin sağlığında ciddi sorunlar oluşabilmesini tetikleyecektir. Bu yönüyle konuyu ele aldığımızda yapılacak olan temizliklerini ayrıca yasal olarak belgelendirilmesi de büyük önem taşıyor.

Su temizliği nasıl yapılır? konusunda merak ettiğiniz konulara Sadece su temizliği ve su deposu temizliği konusunda eğitim almış şirketler cevap verebilmektedir. Bu yüzden söz konusu kimyasalları satın alıp ya da bu temizliği yapabileceğini iddia eden yetkisiz kişileri bu kimyasallar ile su deposuna yaklaştırılmaması büyük önem taşıyor. Son zamanlarda su kaynaklı olarak ortaya çıkan birçok rahatsızlığın sebebinde su deposunun yetkisiz kişilere temizlettirilmesi istatistiki olarak tespit edilmiş durumda. Fakat su deposu temizliği yapan şirketler hem temizlik yaptığı alanındaki faaliyetlerini belgelendirilirken hem de su temizliği yapıldıktan sonra suyun tekrar içilebilir değerler arasında olduğunu belgeleriyle apartman yöneticilerine ya da su deposu temizliği yapılmasını talep eden kişiye teslim etmesi gerekiyor.

SU DEPOSU TEMİZLİĞİ TALİMATI

Su deposu temizliği insan sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Zira kozmo politik yaşamın ortaya çıkmasıyla daha büyük şehirleşme ve katlı sistemlerle yaşam büyük bir ivme kazanmış durumda. Bu yönüyle bakıldığında şehir şebeke suyunun zaman zaman yaşadığı kesintilerine karşı apartmanlarda yer alan su depoları apartman kullanımının minimum 3 ila 5 gün kesintisiz olarak devam edebilmesine olanak tanımaktadır. Bu sayede şehir şebeke suyu kesildiğinde dahil birçok apartman bu durumdan etkilenmeden normal yaşantısına devam edilebilmektedir. Su deposu temizlik yönetmeliği ile muhakkak su depoları düzenli olarak periyodik temizliklere girmek durumundadır. Aksi takdirde su depoları hastalık saçmaya başlayacaktır.

Su deposu temizlik ve bakım formu olarak bilinen ve bu formu düzenleme yetkisi olan şirketler tarafından mutlaka su depoları temizlenmelidir. Çünkü su depolarının temizliği  için özel kimyasal ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların insan sağlığını ve toplum sağlığının etkilenmemesi için mutlaka profesyonel kişiler tarafından uygulanıp sonrasında su deposu hizmete açılmalıdır. Ayrıca su deposu temizlik formu ya da depo temizlik formu olarak bilinen bu forumla su deposu temizlendikten sonra mutlaka suyun temizliğini gösteren analiz raporları ile birleştirilerek saklanmalıdır. Zira insan sağlığını doğrudan etkileyen su söz konusu olduğunda ihtiyaç anında bu raporlara erişebilmesi hayati önem taşımaktadır. Su deposu temizliği için periyodik olarak belirlenen süre  maksimum 6 ay olarak belirtilmiş olsa da su deposu temizliğinin suyun kirlenme oranına göre daha sık yapılması gerekebilmektedir.

Su deposu temizlik yönetmeliği gereğince temizlik yapılmak istenen depo gövdesine bağlı olarak temizlik kimyasalları da değişecektir. Örneğin plastik su depoları için farklı metal su depoları için farklı betonarme su depoları için farklı temizlik kimyasallarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu işlem eğitimsiz ve yetkisiz kişiler için oldukça kötü sonuçlar doğurabileceği gibi işlemin yasal prosedürler gereğince mutlaka yetkili firmalar tarafından yapılması gerekmektedir. Zira suyun taşımış olduğu bulaşıcı hastalık riski Dünya üzerinde öldürücü en büyük araç olarak belirtilmektedir. Su depolarının temizlenmemesi ya da temizlik sonrası özenle durulanması toplum sağlığı için geri dönüşü imkansız çok büyük risk oluşturacaktır.

SU DEPOSU VE HİDROFOR TEMİZLİĞİ

Su deposu temizliği nasıl yapılır? sorusunun cevabı tüm tesisatı kapsayan bir durumdur. Zira su deposu temizliği yapılabilmesi için bütün boru sisteminin ve hidrofor sisteminin ele alınması gerekmektedir. Çünkü biz sadece su deposunun içindeki ayrıtları görsek de suyu diğer apartman dairelerinin göndermekle görevli olan motor sistemi yani hidrofor sisteminin içinde de bu kirlilik oluşabilmektedir. Bu yüzden temizlik su deposundan başlayarak hidrofor sistemini de içine alan bir hat üzerinde devam etmelidir. Su temizliği ya da su deposu temizliği olarak adlandırdığımız bu isim şehir şebeke suyundan su deposuna karışan Pas Kir ve diğer yabancı maddelerin oluşturduğu birikintilerle oluşmaktadır.

Su depolarının temizliği ve dezenfeksiyonu talimatı ile belirlenen kurallar içerisinde yapılması çok büyük önem taşımaktadır. Zira bu kurallar kullanılacak kimyasalın ve yapılacak olan işlemlerin Sağlık Bakanlığı tarafından standartlara oturtulması ile belirlenmiştir. Bu standartlar doğrultusunda yapılacak işlemleri su deposu temizliği yapan şirketler belgelendirme ve apartman yöneticilerine teslim etmek zorundadır. Aksi takdirde yapılacak su deposu temizliği işleminden sonra oluşabilecek sağlık için olumsuzluklar belgelendirilemeyen apartman yöneticilerine çok zor durumda bırakacaktır. Bu tip olumsuzluklara  karşı alınabilecek en iyi önlem profesyonel bir Su Deposu temizleme şirketi ile anlaşarak söz konusu temizliklerin yapılmasını sağlamaktır. Çünkü su deposu temizliğinin bitişinden sonra şehir şebeke suyu su deposuna gönderildiğinde Su kullanılmadan hemen önce mutlaka su ile ilgili kimyasal analizlerin yapılması ve herhangi bir yabancı maddeyi barındırmadığından emin olunması gerekmektedir.

Su deposu temizliği yapılan firmalar Sağlık Bakanlığı ve belediyelerin düzenlemiş olduğu eğitimler ile su deposu temizliği yapmaya yetkilendirilmiştir. Bu firmaları kesinlikle herhangi bir temizlik işlemi yapılmaya başlanmadan önce söz konusu belgeler ile ilgili yetkilerinin olup olmadığının öğrenilmesi büyük önem taşımaktadır. Çünkü su deposu temizliği sektöründe belgesiz olarak hizmet vermeye ve tehlike saçmaya devam eden şirketlerin olduğu bilinmektedir. Bu tip olumsuzluklardan etkilenmemek ve yasa önünde zor duruma düşmemek için mutlaka tercihinizi su deposu  temizliği konusunda  yetkili bir şirketten yana yapmanız önemle tavsiye edilmektedir.

SU DEPOSU TEMİZLİĞİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREVİ

Su deposu temizlik kimyasalları ile temizlenen su depolarında yapılması gereken bazı yasal zorunluluklar söz konusu olmaktadır. Bu yasal zorunlulukların söz konusu olmasına sebep olarak geçmişte yaşanan talihsiz kazalar dayanak oluşturmaktadır. Bu yönüyle konuyu ele aldığımızda su  deposu temizliğinde iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarının görevleri oldukça büyüktür. Zira temizliği yapacak olan personel için gerekli bütün eğitimleri iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarının vermiş olması gerekmektedir. Bu ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıkan ve konuyla ilgili yetkili sertifikasyonları belgelendirmeleri yapabilen şirketler su deposu temizliği talimatı ile bu görevlerini sürdürmektedir.

Su deposu temizliği nedir? sorusunun en açıklayıcı cevabı insan sağlığının normal seyrinde devam edilebilmesi için yapılan düzenli depo temizlikleri olarak özetlenebilir. Fakat işin arka planı çok büyük ciddi ve öneme ihtiyaç duymaktadır. Su depoları günümüzde neredeyse standart olarak her apartmanda kullanılan alanlar olarak öne çıkmaktadır. Bu alanlar suların kesildiği durumlarda dahi bölgede yaşayan insanların belirli süre ile su ihtiyacını bu depolarda karşılamasına olarak tanımaktadır. Su depoları bu yönüyle bakıldığında toplum yaşamının normal seyrinde devam edebileceği maksimum süre içinde su ihtiyacının karşılanacağı alanlar olarak ele alınabilir. Bu alanla plastik gövde ya da metal gövde ile inşa edilebileceği gibi tamamen betonarme gövdeyle de inşa edilebilmektedir.

Su deposu temizliği talimatı ile su depolarının içinde kimyasal  işlemler yapılmalıdır. Bu işlemler şehir şebekesinden oluşan kirliliğin sonucu olarak bakteri ve yosun gibi yabancı maddelerin ortaya çıkmasında koruyucu görev üstlenecektir. Fakat kimyasal ilaçlamanın yapılacağı depo mutlaka ilaçlama yapıldıktan sonra doğru oranla kurulanmalıdır. Aksi takdirde ilaç apartman tesisatına ulaşacak ve Halk Sağlığı bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Ayrıca depoda yapılan temizlikler sonrası depo içi tamamen su doldurularak depodan alınan örneğin kimyasal analizi yapıldıktan sonra içilebilir formu düzenlenmelidir. Bu Forum doğrultusunda temizlenen depodaki su apartman tesisatına verilerek normal kullanıma açılmalıdır. Ayrıca söz konusu formlar bir sonraki temizlik gününe kadar mutlaka saklanmalıdır. Forumlar apartman yöneticilerine ve  temizlik şirketlerine ihtiyaç durumunda bulunması gereken evraklar arasında yer almaktadır.

SU DEPOSUNDA YÜZEY TEMİZLİĞİ

İçme suyu teknik şartnamesi gereğince düzenli olarak 6 aylık periyotlarla temizlenmesi gereken su depoları zaman zaman şehir şebeke suyundan etkilenerek çok daha hızlı bir şekilde kirlilik gösterebilmekte. Bu   kirliliğin denetlenebilmesi için Apartman yöneticileri düzenli olarak Su deposunu gözle kontrol etmek durumunda. Zira söz konusu kontroller yapıldığı durumlarda su deposunda oluşan başta yüzey kirliliği gibi birçok sorun henüz şehir şebeke suyu ve kirli depo suyu tesisatlarına yani içme suyu musluklarına ulaşmadan engelleyebilmek de. Bunun için Sağlık Bakanlığı’nın ve belediyelerin ortak yürütmüş olduğu projeler kapsamında belgelendirilmiş ve bu işlemi yapabilmeye hak kazanmış su temizliği şirketleri bulunmakta.

Su deposu temizliği malzemeleri konusunda kullanım ve durulama gibi işlemler başta olmak üzere temizlik ve durulama işleminin ardından su deposu içinde yer alan suyun teknik analizlerini yaparak içmeye uygun olup olmadığı yönünde kararlar verebilir. Bu alt yapıya sahip olan su deposu şirketleri bu belgelerle yaptıkları işlemleri olası anormal bir durumda fark edebilirler. Fakat son dönemde su deposu temizliği yaptığını iddia eden şahısların ortaya çıkması telafisi son derece zor belki de imkânsız konuların başlamasını ortaya çıkartabilmekte. Zira söz konusu temizlik ilaçları kimyasal içeriklere sahip olmakla birlikte İyi durulanma yapılmadığında ya da doğru durulama yapılmadığında insan sağlığını çok kısa süre içerisinde etkileyerek telafisi imkansız sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu yönüyle konu ciddiye alınmalı ve sadece su temizliği yapabilen şirketlere yaptırılmalıdır.

İçme suyu deposu teknik şartnamesi İle hizmet veren temizlik şirketleri su deposu taban ve yüzey temizliğinde son derece kısa süre içerisinde işlemleri tamamlamak üzerinde yoğunlaşmaktadır. Yani su deposunun temizlik işlemi maksimum  üç ile beş saat arasında sonuçlandırılmaktadır. Böylece su deposuna olan ihtiyaç kısa sürede çözülmektedir. Ayrıca su deposu kurulum yetenekleri arasında bulunan su deposunun şehir şebeke suyunu doğrudan apartman sistemine sunabilme özelliği ile Su deposunda yaşanacak olan temizlik çalışmaları apartmanda su kesilmesi gibi problemlerin ortaya çıkartmayacaktır. Söz konusu işlemler tamamen profesyonel ekipler tarafından yapıldığında hem daha içilebilir bir suyu hem de daha güvenli bir yaşam alanını sizlere sunacaktır.

SİLİNDİR DÜZ TABANLI SU DEPOSU TEMİZLİĞİ

Su deposu temizliği son yıllarda büyük önem kazanmış işlemler arasında yer almaktadır. Son yıllarda standartlara  kavuşturularak belediyelerin yayınlamış olduğu su deposu temizliği yönetmelik ve kanunları ile temizlenme işlemine başlanan su depoları insan sağlığı için ve halk sağlığı için oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu yönüyle konuyu ele aldığımızda su depolarının uzun süre temizlenmediğinde tam bir hastalık makinesine dönüşebileceği bilinmektedir. Zira şehir şebeke sularında yer alan kirliliği su depolarının çok kısa süre içerisinde bakteri ve mikrop oluşumları yanı sıra yosun tutmasına da neden olabilmektedir. Bu yüzden su depolarının muhakkak büyük bir özen ve dikkatle temizlenmesi gerekmektedir söz konusu özen ve dikkate ek olarak bu konuda yetkilendirilmiş personellerin görev alması büyük önem taşımaktadır.

Su deposu temizliği yapılmak istenen deponun gövdesini ve içerdiği materyale bağlı olarak değişiklikler gösterebilmektedir. Silindir düz tabanlı su deposu temizliği normal su deposu temizliklerinde olduğu gibi farklı kimyasallar ve farklı boyutlarda fırçalara ihtiyaç duyabilmektedir. Zira silindir yapı zeminde düz bir yapı ile birleşmekte bu düz yapının oluşturduğu köşelerin muhakkak fırça ile kullanılarak temizlenmesi gerekmektedir. Söz konusu teknik ayrıntılar ile ilgili eğitim almış personel bu temizliği yerine getirebilmek için seçilecek en ideal temizlik ekibi olacaktır. Temizlik ve Bakım talimatları ile çalışan su deposu temizliği firmaları ayrıca temizlik sonrası üzerine düşen birçok görevi yerine getirmektedir.

Su deposu temizlik ve bakım talimatı ile temizlenen su depoları temizlik sonunda şehir şebekesi ile birleşmeden önce ve apartman tesisatına gönderilmeden önce mutlaka doldurulmalı depo içerisinde oluşan suyun analizleri biyolojik laboratuvarlarda yapılıp belgelendirilebilmelidir. Aksi takdirde su içerisinde kalan kimyasal parçacıklar insan sağlığına ve halk sağlığını olumsuz etkileyerek ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Apartman yöneticileri bu konuda muhatap alınması gereken kişiler olarak mutlaka temizlik şirketini tercih etmelidir. Zira söz konusu belgeleri 6 ay süreyle saklamakla görevli olan Apartman yöneticileri bu teknik belgeleri beyan edilmediği durumlarda yasal yaptırımlara da maruz kalacaktır.

HASTANELERDE SU DEPOSU TEMİZLİĞİ

Su, hastanelerde birçok farklı kullanım için kullanılmaktadır. Suyun kullanılacağı amaç su kalitesinin ölçütlerini belirler. İçme suyu ölçütleri genellikle suyun tıbbi kullanımı için yeterli değildir. Su tedarik sistemi, güvenli su sağlanmasını sağlamalıdır. Havai depolama tankları düzenli olarak temizlenmeli ve dışkı kirliliğini kontrol etmek için su kalitesi periyodik olarak örneklenmelidir. Hastanedeki bazı mikroorganizmalar, yaralar, solunum yolu ve diğer alanlarda enfeksiyona neden olabilir.

Dezenfeksiyon sonrasında endoskoplar musluk suyu ile durulanmalı. Enfeksiyon kontrol ekipleri hastanelerde suya bağlı enfeksiyon riskini en aza indirgemek için su kalitesi için geçerli politikalar yazmış olmalıdır.

Güvenli içme suyu, güvenli su bulunmadığında, suyu güvenli hale getirmek için beş dakika boyunca kaynatılmalıdır. Alternatif olarak, su arıtma birimleri de kullanılabilir. Su depolaması mümkün olduğunca hijyenik olmalıdır. Eller saklama kabına girmemelidir. Su, bir kapama cihazı veya musluk ile donatılmış bir çıkış ile saklama kabından dağıtılmalıdır. • Depolama kapları ve su soğutucuları düzenli olarak temizlenmelidir.

Dezenfeksiyon Süreci Nasıl İşler?

Dezenfeksiyon, bitkisel yani patojenik organizmaların büyüyen biçimlerinin öldürüldüğü bir süreçtir.

Antiseptik, cilt ve canlı dokular üzerinde kullanılabilen toksik olmayan bir dezenfektandır.

Dezenfekte etme, vejetatif mikroorganizmaların öldürüldüğü bir süreçtir. Temizlemeden önce, bu işleme, kirli aletlerin veya malzemenin taşınması ve güvenli hale getirilmesi gerekir.

Hastanelerdeki Su Temin Edememenin Yarattığı Problemler

Sağlık tesislerindeki su sorunları birçok hastayı etkilemektedir. Sağlıkla ilişkili enfeksiyonlar, her yıl yüz milyonlarca hastayı etkiliyor ve hastaların %15’inde hastanede kalış süresince bir veya daha fazla enfeksiyon geliştiği tahmin edilmektedir. Yeni doğanlarda enfeksiyon yükü özellikle yüksektir. Sepsis ve diğer ciddi enfeksiyonlar, yılda 430.000 ölüme neden olacağı tahmin edilen ölümcül virüslerdir. Düşük kaynak ayarlarında sepsis ile ilişkili riskler 34 kat daha fazladır. Sağlık kuruluşlarındaki su ve sanitasyona erişim eksikliği, kadınları bu tesislerde doğum yapmalarına engelleyebilir veya bakım aramalarında gecikmelere neden olabilir. Tersine, tıbbi nitelikteki su koşullarının iyileştirilmesi, sağlık hizmetlerine güvenin sağlanmasına yardımcı olabilir ve anneleri doğum öncesi bakım aramaya teşvik eder ve anne ölümlü oranı hastanelerde kaliteli bir hizmet anlayışı ile sorunsuz halledilebilir.

SU DEPOSUNDAKİ MEVCUT SUYUN BOŞALTILMASI NASIL YAPILACAK

Plastik Su deposu temizliği Nasıl Yapılır?

Plastik su deposu temizliği nasıl yapılır? Sorusuna yanıt arayanların ilk tercihi olarak öne çıkan çıkış valfinin açılması temizliğin yapılabilmesi için yeterli değildir. Zira su araştırmalara göre bulaşıcı hastalıkların bulaşmasında ana taşıyıcı rolü üstlenmektedir. Düzenli temizlenmeyen su depoları hastalıklar için bir hava limanı görevi görecektir. Su deposunda son derece ciddi ele alınması gereken bir konu olmakla birlikte su deposu temizliği şirketleri bu konuda yetkili ve eğitimli personellere sahip kurumlar olarak başvurulması gereken adresler olmalıdır. Zira kendi başınıza kalkışacağınız su temizliği yöntemleri sizi daha büyük bir sorun ile karşı karşıya bırakacaktır. Plastik su depolarının temizliği beton su depoları ile kıyaslandığında daha kolay görünse de beton su depoları prizmatik yüzeyleri sayesinde temizliğe daha elverişli ortamlar oluşturmaktadır. Plastik su deposu nasıl temizlenir? Konusuna giriş yapmadan önce bu konunun tamamen su deposunun yapısı ile ilgili olduğunun altını çizmek gerekmektedir.

Çünkü dört köşe yuvarlar yada girintilere sahip plastik su depoları daha özen gösterilmesi gereken profesyonel işlemlerle temizlenebilmektedir. Bu girintiler kirin en çok biriktiği alanlardır. Su deposu temizliği yapılmadan önce su deposu içinin aydınlatılması kilit önem oynayacaktır. Ayrıca gözle görülen bir kir birikintisi varsa bu konuda mutlak bir kaba temizliğin su tam manası ile boşaltılmadan yapılması kolaylık sağlayacaktır. Önce depo içindeki suyun kapasitesi azaltılmalı ve çizme ile hareket edilebilecek seviyeye indirilmelidir. Sonrasında yapılan kaba kiri kaldırma işlemi sırasında açılan çıkış valfi kirin akıp gitmesinde yarar sağlayacaktır. Plastik depolar beton depolara göre daha çabuk yosun tutma özelliğine sahiptir. Bu yüzden depo içi her 3 ayda bir defa periyodik olarak gözle kontrol edilmeli ve yosun yapısı görüldüğü an temizliğe başlanması gerekmektedir. Fakat yosun yapısı oluşmazsa bu temizlik periyotlarının 6 ayda bir kez tekrarlanması kuralını değiştirmemelidir. Su depolarının temizliğinde yapılan en büyük hataların başında depo içine kimyasal karışım vererek yapılan temizlik sonrası durulama işleminin yetersiz kalması olarak bilinmektedir. Bu yüzden mutlaka temizlik işleminden sonra su kontrolü yaptırmalısınız.

SU DEPOSU TEMİZLİĞİ NE KADAR SÜRER

Su deposu temizlenmek istendiğinde konu ile ilgili yetkilendirilmiş olan su deposu temizliği şirketlerine başvurmak öncelikli olarak yapmanız gerekenler arasında yer almaktadır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın vermiş olduğu eğitimler doğrultusunda yetkilendirilmiş şirketlerin operasyon yapma bilgisi ve kabiliyeti bulunmaktadır. Su deposu temizliği teknik şartnamesi adı ile hizmet veren şirketler su temizliğinin bakımını maksimum süre içerisinde su deposunun teknik koşullarına bağlı olarak tamamlamaktadır. Su temizliği için öngörülen depo temizlik zamanı minimum 3 ile maksimum 7 saat arasında değişebilmektedir. Fakat su deposunun kullanılamayacağı bu  zaman diliminde şehir şebeke suyu doğrudan doğruya tesisata sunulabilir. Söz konusu olan temizlik işlemi sırasında su kesilmesi problemi yaşanmamaktadır.

Su deposu temizlik ve bakım formu yazmaya yetkili olan şirketlerin temizliği yaptıktan sonra su deposu teknik ve bakım formu hazırlayabilme yetkisine sahip olması önem taşımaktadır. Zira bu Forum su deposu temizliği yapılırken kullanılan kimyasallar depo temizliğini yapan şirket ve personel adı yanı sıra temizlik bittikten sonra teknik analizleri yapan yani suya içilebilir onayı veren kişilerin imzalarını içermektedir. Bu yönüyle su deposu konusunu ele aldığımızda yapılacak olan temizliklerini kesinlikle yetkisiz kişilere teslim edilmemesi ve yetkisiz şirketlerden bu konu hakkında yardım talep edilmemesi çok büyük önem arz etmektedir. Zira su deposu temizliği tamamen toplum sağlığını ilgilendiren bir konu olup olası olumsuz sonuçlarda su deposu temizliği yaptırmakla yükümlü olan Apartman yöneticileri son derece sorunlu yasal prosedürü ile karşı karşıya kalacaktır.

Su deposu talimatı ile yapılması gereken su deposu temizlik hamleleri öncesi ve sonrası ile büyük önem taşımaktadır. Zira temizlik yapılmadan önce yapılacak olan hazırlıklar arasında su deposunun suyunu daha önceden boşaltmak temizliği yapacak olan personel için ekstra zaman kazanımı olacaktır. Su deposunun düzenli olarak her hafta kirlilik kontrolünün gözden geçirilmesi periyodik olarak sunulan 6 aylık bakımları kirlilik oluşmadan önce olası kirlilik durumunun kısa sürede çözülebilmesi için hayatı önem taşımaktadır. Su deposu temizlik talimatı ile su deposu kullanım koşulları ayrıca teknik personellerden bilgi alınarak daha doğru olarak yönlendirilebilir. Zira su deposuna sahip olmak ve depoyu kullanmamak maksimum 10 gün içerisinde su deposunun içinde bakteriyel yaşamın oluşmasına neden olmaktadır.

olarak öne çıkan çıkış valfinin açılması temizliğin yapılabilmesi için yeterli değildir. Zira su araştırmalara göre bulaşıcı hastalıkların bulaşmasında ana taşıyıcı rolü üstlenmektedir. Düzenli temizlenmeyen su depoları hastalıklar için bir hava limanı görevi görecektir. Su deposunda son derece ciddi ele alınması gereken bir konu olmakla birlikte su deposu temizliği şirketleri bu konuda yetkili ve eğitimli personellere sahip kurumlar olarak başvurulması gereken adresler olmalıdır. Zira kendi başınıza kalkışacağınız su temizliği yöntemleri sizi daha büyük bir sorun ile karşı karşıya bırakacaktır. Plastik su depolarının temizliği beton su depoları ile kıyaslandığında daha kolay görünse de beton su depoları prizmatik yüzeyleri sayesinde temizliğe daha elverişli ortamlar oluşturmaktadır. Plastik su deposu nasıl temizlenir? Konusuna giriş yapmadan önce bu konunun tamamen su deposunun yapısı ile ilgili olduğunun altını çizmek gerekmektedir.

Çünkü dört köşe yuvarlar yada girintilere sahip plastik su depoları daha özen gösterilmesi gereken profesyonel işlemlerle temizlenebilmektedir. Bu girintiler kirin en çok biriktiği alanlardır. Su deposu temizliği yapılmadan önce su deposu içinin aydınlatılması kilit önem oynayacaktır. Ayrıca gözle görülen bir kir birikintisi varsa bu konuda mutlak bir kaba temizliğin su tam manası ile boşaltılmadan yapılması kolaylık sağlayacaktır. Önce depo içindeki suyun kapasitesi azaltılmalı ve çizme ile hareket edilebilecek seviyeye indirilmelidir. Sonrasında yapılan kaba kiri kaldırma işlemi sırasında açılan çıkış valfi kirin akıp gitmesinde yarar sağlayacaktır. Plastik depolar beton depolara göre daha çabuk yosun tutma özelliğine sahiptir. Bu yüzden depo içi her 3 ayda bir defa periyodik olarak gözle kontrol edilmeli ve yosun yapısı görüldüğü an temizliğe başlanması gerekmektedir. Fakat yosun yapısı oluşmazsa bu temizlik periyotlarının 6 ayda bir kez tekrarlanması kuralını değiştirmemelidir. Su depolarının temizliğinde yapılan en büyük hataların başında depo içine kimyasal karışım vererek yapılan temizlik sonrası durulama işleminin yetersiz kalması olarak bilinmektedir. Bu yüzden mutlaka temizlik işleminden sonra su kontrolü yaptırmalısınız.

 

Similar Posts