Su insan sağlığının ihtiyaçları açısından çok önemlidir. Suların temizliği insan sağlığı açısından ayrıca önem arz eder. Eğer suda sertlik oranı yüksek ve kirlilik var ise hastalıkların oluşması açısından insan sağlığın olumsuz etkiler. Çünkü suda bulunan mikroorganizmalar ve bakteriler insanlarda çeşitli hastalıklara sebep olarak sağlığı olumsuz etkilerler. Suda bulunan kirliliği önlemenin yolu öncelikle içme sularının haricinde binalarda bulunan su depolarının temizlenmesidir. Binalarda bulunan su depoları su kesintisi olmadığı zamanlarda düzenli aralıklarla bakımları yapılmadığı takdirde suyun kirlenmesine yol açar ve hastalıklara davetiye çıkarır. Bu yüzden su kesintileri olsun olmasın su depolarının temizliği her yıl düzenli aralıklarla en az yılda 2 defa yapılmalıdır.

Çünkü su depoları kontrol edilmediği durumlarda binaların alt katlarında yer aldıkları için suda tortu yosun gibi maddeler birikebilir. Duran suda yıpranan depoda kirlilik kaçınılmaz bir durumdur. Binaların su depolarının temizliğinin yanı sıra depoların bakım ve onarımları da şarttır.

Su depolarının temizliği zorunlu mudur?

Binalarda bulunan su depolarının temizliği bakanlığın mevzuatında 2007/67 maddesine göre su depolarının temizliği ve dezenfektasyonu zorunludur. Mevzuata göre eğer binalarda su kesintileri olmuyorsa depoların 3 ayda 1 temizlenmesi gerekir. Su kesintileri oluyorsa su depolarının temizliği 6 ayda bir yaptırılmak zorunludur.

Kartal Su Depoları Temizliği

Su depolarının temizliği ve dezenfektasyonu

Su depolarının temizliği yaptırılırken yüklenici firmayla anlaşma yapılır. Su depoları için temizlik firması seçerken konuyla ilgili uzman olması işi bilen bir ekibe sahip olması gerekir. Su deposu temizliği zor ve zahmetli bir iştir. Su deposu temizliğine başlanmadan önce firma bina yetkililerine randevu verir. Ardından Su deposunu hidrofor seviyesine kullandırılmasına izin verilir. Deponun havalandırma işlemi yapılır. Randevu günü geldiğinde temizlik görevlileri galoş,bone,çizme ve temizlik kıyafetlerini giyerler. Su deposundaki su tamamen boşaltıldıktan sonra İp merdiven ile su deposuna inilir. Su deposunun yüzeyinde bulunan kum, çakıl, tortu gibi birikintileri kimyasallarla temizlenir daha sonra 150 bar basınçlı suyla temizlenir. Su kanalizasyona ulaşması koşuluyla tahliye edilir. Bu işlem bittikten sonra su deposu temizliğine uygun kimyasal temizlik maddeleri uygulanır tekrar basınçlı suyla durulanır. Temizlik aşamasında yüklenici temizlik firması iş güvenliğinden deponun bütün temizliğinden ,Elemanların güvenliğinden sorumludur.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir