İnsan sağlığını etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi sudur. Su hayatımızın vazgeçilmezidir. Bunun için suyun temiz olup olmaması insan sağlığını olumlu ya da olumsuz etkiler. Öncelikle binalarda bulunan su depoları su kirliliği açısından başlı başına sorun oluşturmaktadır. Su depolarının temizliği ve dezenfektasyonunun zamanında yapılmaması insan sağlığını tehdit etmekle birlikte çeşitli hastalıklara sebebiyet vermektedir. Bu yüzden su depolarının düzenli aralıklarla su deposu yönetmeliğinin bildirilerine uygun olarak temizliği ve dezenfektasyonu mutlaka yapılmalıdır. İnsan sağlığını etkilememesi açısından suyun temiz olması ve su depolarının rutin temizlik ve kontrolleri bina yetkilileri tarafından takip edilmelidir. Çevre ve ailelerin su kirliliğinden korunması açısından su depolarının sağlıklı ortam haline gelmesi çok önemlidir.
Su Deposu Temizliğini Yılda Kaç Defa Yaptırılmalıdır?
Su deposu temizliği ve dezenfektasyonu bakanlığın 2007/67 sayılı yönetmeliğinde bildirdiği üzere belirli periyodlar halinde temizliği zorunludur. Su deposu temizliği yönetmeliğine göre bu zorunluluk halleri su kesintilerine göre belirlenmektedir. Eğer binalarda su kesintilerinin çok fazla yaşanıyorsa depoların temizliği 3 ayda bir yaptırılmalıdır. Su kesintileri olmuyorsa 6 ayda bir yani yılda 2 defa su deposu temizliği yaptırılması gereklidir.
Su Deposu Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Binaların su depolarının temizliği yapılırken konusunda uzman firmayla gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra anlaşma yapılır. Anlaşma yapıldıktan sonra su deposuyla ilgili temizlik, iş sağlığı, iş güvenliği firmanın sorumluluğu altında olur. Temizlik firması öncelikle su deposu temizliği şartnamesine uygun olarak hareket etmek zorundadır. Bu şartnamede belirtilen hususlar doğrultusunda ilk olarak randevu verilir. Su deposunda su hidrofor seviyesine kadar kullandırılır. Temizlik görevlileri bone,eldiven,galoş takarak hijyene uygun bir şekilde merdiven ip yardımıyla su deposuna iner. Kaba tortu, çamur ve pisliği uygun kimyasal çözeltiler kullanarak temizlenir ve dezenfektasyon işlemi yapılmış olunur. Ardından 150 bar basınçlı suyla deponun durulama işlemini yapar. Temizlik yapılan su pompasıyla kanalizasyonlara tahliye edilir. Ardından temizlenen su deposuna temiz su basılır.
Temizliğin ardından firma yetkilileri su deposunda yapılan bütün temizlikler hakkında rapor düzenler. Su deposuyla ilgili eksiklikler varsa bunu belirtir. Bir sonraki temizlik tarihi için randevu alınır.